петък, 10 октомври 2014 г.

КАДАИФ ТОРТА


продукти:

400 гр.пресен кадаиф;
125 гр.краве масло;
600 мл.пресно млеко;
150+50 гр.захар;
3 яйчени белтъка;
60 гр.нишесте"Ванилия";
100 мл.ликьор"Амарето";
1 с.л.оцет;
щипка сол;


желе(ягоди,малини,къпини...);

В покрита с хартия  тортена форма разпределяме 1/2 от кадаифа.Върху него разпръскваме нарязано на парченаца 1/3 от маслото.
Печем до порозовяване на 160-170С.
С втората половина от кадаифа процедираме по същия начин.
В 400 мл.сипваме 150 гр.от захарта заедно с  последната третина от маслото.Когато заври сгъстяваме с размитото нишесте в 200 мл.студено пресно млеко и ликьора.
Белтъка заедно с останалата захар,оцета и солта бием до получаването на гъста целувчена смес.
Със сладкарска шпатула с леки движения обединяваме двата крема:млечния и белтъчния.
В поднос поставяме подвижен тортен ринг,а между него и единия кадаифен блат.Покриваме с половината крем.Поставяме и втората платка,която също покриваме с крем.
Украсяваме с плодово желе.
Прибираме тортата в хладилник поне за половин час преди поднасяне.



СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...