петък, 5 октомври 2012 г.

МУСАКА С ПАТЛАДЖАН



Някои наричат това ястие "Гръцка мусака"......,аз ще се въздържа:)

продукти:
3 бр.патладжан/около 700 гр./;
250 гр.телешка кайма;
250 гр.свинска кайма;
1 гл.кромид лук;
3-4 скилидки чесън;
2 бр.домат;
150 гр.кашкавал;
ронена чубрица;
черен пипер;
сол;
олио;

Измиваме,обелваме и нарязваме на филии по дължина патладжаните с дебелина 0,5 см..Посоляваме ги и оставяме за един час да се отцеди горчивата течност.
Изпържваме зеленчука в силно загрято олио от двете страни и ги отцеждаме от излишната мазнина ,поставяйки ги в гевгир.
Отцедената мазнина я присипваме в тиган и в нея запържваме наситнените лук и скилидки чесън.Когато кромидът избистри цвета си прибавяме каймата.Разбърквайки я задушаваме с половин чаена чашка вода докато остане на мазнинка.Посоляваме и подправяме с черния пипер и ронената чубрица.
В подходяща тавичка редим патладжан,отгоре разпределяме кайма,шайби домат,патладжан,кайма и пак домат.



Печем на 160 С за около 40 мин..
Готовото ястия покриваме с настърган кашкавал и връщаме във фурната/вече изключена/.

"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...