събота, 9 февруари 2013 г.

КОМБИНИРАНИ СЪРМИ С КАЙМА


Този вариант на сърмите е любим на сина ми.Както казва той сърмите трябва да са с кайма и ориз,а не ориз с кайма:)))Мъжка му работа,но пък е прав:)Ето ги и тези сърмички:

продукти:

500 гр.телешка кайма;
500 гр.свинска кайма;
150-200 гр.ориз;
1 глава кромид;
2 с.л.ронен сух джоджен;
2.с.л.ронена градинска чубрица;
25-30 мл.олио;
1 ч.л.сол;
1/2 ч.л.черен пипер;
1/2 ч.л.кимион;

зелеви листа;
лозови листа;
пресна сланинка/не осолявана/;

Изчистваме и измиваме ориза.Омесваме го с каймата,ситно нарязания кромид,олиото и подправките.
Накъсваме си двата вида листа на удобни за навиваме парченца/аз лично едно зелево листо го късам на 3-4,а лозовите на 2/.Вземаме по една чаена лъжичка от сместа/може и с ръка:)/и навиваме стегнато.
От едната страна на гювеча редя зелевите,а от другата лозовите сърмички.
Върху тях подреждаме тънки  филийки сланинка и ги покриваме с вода.

Похлупваме и пъхваме гювеча във фурната.Готвим ястието за около 2 часа на 180С.
Опитайте,ще Ви харесат!




ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...