петък, 2 май 2014 г.

ТАРТ "АМАНИ" С КРЕМ И ОРЕХИ


продукти за блата:

1 ч.ч.бяло брашно;
1 1/2 ч.ч. бадемово брашно;
125 гр.краве масло(меко);
3-4 с.л.студена вода;
2 щипки сол;

продукти за крема:

500 мл.пресно млеко;
4 жълтъка;
1 щушулка ванилия;
8-9 с.л.захар;
4 с.л.оризово брашно;

поръска:

1 ч.ч.начупени орехови ядки;
5 с.л захар;
1 ч.л.краве масло(меко);

Запoчваме с приготовлението на крема.....В половината от пресното млеко(предварително сварено ако е домашно) разтваряме оризовото брашно.В другата половина,която сме сипали в удобна тенджерка прибавяме захарта,жълтъците и зрънцата ванилия.Много хубаво разбиваме  с миксер или дори и само с тел.Включваме котлона и малко след завирането на млекото прибавяме на тънка струйка млечно-оризовата смес като не забравяме да бъркаме и то отревисто.
Сгъстения крем оставяме да започне да поизстива.
От изброените продукти за блата омесваме хубаво тесто,което прибираме за половин час в хладилник.
Разстиламе в силиконова тартена форма тестото,след което го перфорираме с вилица.
Печем на 170С и оставяме за отдъхне за няколко минутки до като карамелизираме захарта за поръската заедно с маслото.Към карамела прибавяме ядките и хууууубаво объркваме.
Изсипваме кремчето в тартената платка и покриваме с карамелизираните орехи.
Получи се прекрасен десерт...........
Да Ви е сладко!



ЗАХАРНО ТЕСТО


продукти:

1 ч.ч.вода;
60-70 гр.краве масло;
1 ч.ч.брашно;
около 800 гр.пудра захар;

оцветители;

В малка тенджерка сипваме водата и пускаме маслото.Включваме котлона и разтапяме маслото(не трябва да завира течността.Изсипваме цялото количество брашно и чевръсто(бързичко)бъркаме с дървена лъжица,така получаваме гладко и отлепящо се от стените тесто.
Изсипваме тестото на работния плот и оставяме да изстине.
Месим с пудрата захар до пълното и приобщавене.
Готовото тесто оцветяваме,ако желаем разбира се.
Ако няма да го ползваме веднага го опаковаме в стреч и го прибираме в хладилник.

"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...