понеделник, 1 септември 2014 г.

НА СЕЛО:ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС




Тези чушки са обичани от голяма част българи,но  тези точно са по различни....Тази гозба е приготвена от моята баба Ленче(Елена)..Тази жена ме е отгледала през ваканциите  като дете..Заедно сме се друсали в каруцата до полето,на което сме брали тютюн...Ставали сме в 6 часа да тръгнем за бране на вишни......Като всички тези дейности за мен са били между другото,то за нея са били до започването на работния ден...........
Тази жена е дребничка и толкова пъргава,че докато я видиш до себе си ,то след десет минути разбираш,че е била до другия край на селото:)))).Малко е своенрава,но ...преглъща се:)))
Та за чушките...Тези пиперки първо са огледани една по една ,а после са изпечени на жар,задушени в старата и очукана алуминиева тенджерка и обелени без да се мокрят.....
Сосът  прави както си знае,но това не пречи да се допитва до мен(но само за парлама:))...,но по-вкусен сос никой не може да прави.........
Няма да давам точни грамажи и мерки,просто защото в градината нямаме кантар:)

продукти:
червени чушки;

***за соса:
добре узрели червени домати;
глава кромид лук;
глава чеснов лук;
сол;
захар(повече от солта);
олио;
магданоз;

Чушките(с дръжките) се изпичат и обелват.Пържим ги в олио за кратко.

Настъргваме доматите направо в тенджерката в която сме запържили пиперките.Прибавяме лука,нарязан на ситно.Посоляваме със солта и захарта.Оставяме сосът да си ври до сгъстяване.Малко преди(около 10 мин.)дърпането на тенджерката от огъня добавяме нарязаните,обелени чеснови скилидки.Подправяме с наситнен,свеж магданоз и заливаме чушките.
Начупете пресния и уханен хляб и да Ви е сладко!
Ооооо,не забравяйте да сервирате и поне по една малка ракийка или мастичка:))))

Ето и още един помощник:))))

ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...