събота, 19 юли 2014 г.

МАЛИНОВ ПАЙ С ЛЕШНИЦИ

Такъв аромат се носи от този десерт,че всеки се омагьосва......
Блатът е сипкав,нежен,не много сладък,а маслото в него го прави неустоим....
Малиновата плънка е божествена........
Повече няма да Ви го описвам,просто ще сгрешите ако не го опитате......:)!



продукти за блата:
250 гр.краве масло;
3 ч.ч.брашно;
1 ч.ч.кафява захар;
1 ч.л.бакпулвер;
щипка сол;

за плънката:
700 гр.малини;
250 гр.бяла захар;
250 гр,кафява захар;
1/2 лимон(кората);

100 гр.лешници за поръска;

От продуктите за блата омесваме меко тесто,което правим на топка,завиваме във фолио и прибираме за 1-2 часа в хладилник.
През това време приготвяме и плънката.
Слагаме всички продукти в тенджерка и варим на средна температура около 40 мин..Трябва да е с гъстота близка до тази на сладко от малини,но по-рядко:)
Разделяме тестото на две равни части.Едната я разстиламе в/у основата и стените на силиконовата форма за пай.Отгоре изсипваме малиновата амброзия и покриваме с останалото тесто ,което оформяме на едри трохи с пръстите си.Поръсваме с едро на начупените ядки.
Печем на 160С до готовност(трябва да порозовее блата).
Преди да сервираме трябва да е изстанал добре пая.
Да Ви е сладко!




СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...