събота, 27 февруари 2016 г.

ТАХАНОВИ КИФЛИЧКИ


продукти:

***тесто:
1 1/2 ч.ч.прясно мляко;
3 с.л.захар;
2 щипки сол;
42 гр.пресна мая(1 куб.);
6 с.л.зехтин;
3-4 ч.ч.брашно;

***плънка:
1ч.ч.сусамов тахан;
3/4 ч.ч.захар;
1 1/2 орехови ядки(счукани или накълцани);

краве масло за намазване;
захар за поръсване;

В затопленото мляко натрошаваме маята.Добавяме захарта,зехтина и солта.Добре разбъркваме и малко по малко сипваме брашното.Омесваме еластично тесто,което покриваме с кърпа и оставяме да втаса.
В блендер изсипваме ореховите ядки и захарта.Смиламе и тази смес объркваме с тахана.По този начин нашата вкусна плънка е готова.
От вече удвоилото се тесто оформяме 10 топчици.

Върху набрашнена повърхност разточваме една топка тесто на елепса.По средата разпределяме плънка.Оформяме кифличките според желанието си.Аз ги преплетох ето по този начин.....

Тавата с кифлите прибираме във фурната и изчакваме на 50С да се удвоят.Когато втасването е факт ги намазваме с разтопено краве масло и поръсваме със захар.
Печем на 150С до готовност.


СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...