понеделник, 26 ноември 2012 г.

РЪЖЕНИ МЕКИЧКИ



продукти:

200 гр.ръжено брашно;
300-350 гр.бяло брашно;
1 кубче мая;
4 с.л.кисело млеко;
1 яйце;
1 с.л.сол;
3 с.л.захар;
100-150 мл.олио;


олио за пържене;

Объркваме двете брашна и наронваме маята в купата с брашната.Чукваме яйцето,прибавяме киселото млеко,солта,захарта и добавяйки вода омесваме меко тесто.Изливаме олиото в по-голяма купа и в тази купа поставяме топката тесто,за да втаса.

Когато тестото се е удвоило започваме да приготвяме мекиците като ги пържим в силно загрята мазнина.

Поднасяме с притурки-по желание:)))
със сливов мармалад:

със сливов мармалад и сирене:

с шоколад:

КАРТОФЕНИ ТИГАНИЦИ



продукти:

1кг.картофи;
1-2 бр.моркови;
1 глава кромид;
2 яйца;
100 гр.сирене;
50 мл.олио;
сол;
черен пипер;
кимион;


В подсолена вода сваряваме обелените картофи и моркови.Готовите зеленчуци изчакваме да поизстинат и ги настъргваме заедно с кромида.Натрошаваме сиренето,чукваме яйцата,подправяме с ароматите и сол.

Сипваме олиото и омесваме хубаво картофената кайма.Оставяме за 15-20 мин.да се отпуснат ароматите.

Загряваме тиган на силен котлон.Вземаме със супена лъжица от сместа,изсипваме я в тигана като претискайки оформяме тиганичките.Печем за около 3-4 мин.от всяка страна.Обръщането им го правим внимателно защото са крехки:)).
При поднасяне сервираме с копърово сосче или кетчуп.
Добър апетит!

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...