събота, 10 май 2014 г.

КЮФТЕНЦА В КОПРИВА С ОРИЗ НА ФУРНА


продукти:

500 гр.смес кайма;
1 ч.ч. попарена коприва;
1 ч.ч.ориз;
5-6 стр.пресен лук;
1-2 моркова;
джоджен;
сол;
черен пипер;
олио;

Омесваме каймата с наситнени 2 стръка пресен лук,сол и малко черен пипер.Оставяме да се отпуснат ароматите за половин-един час.
В малко олио запържваме останалия лук и ситно нарязаните кубчета морков за 2-3 мин.Прибавяме почистения и измит ориз.Разбъркваме за още 3-4 мин..Сипваме в тенджерката(тигана) и накълцаната попарен коприва.Посоляваме и подправяме с подправки.Оставяме на котлона за още 3-4 мин. като не прекъсваме с бъркането.
Изсипваме оризената смес в тавичка.Подреждаме кюфтенцата,които сме оформили от каймата.

Сипваме 3 ч.ч.вода и поливаме с още малко олио ако сметнем,че е нужно.
Печем на 180С до готовност.
Препоръчвам да поднесете с чеснов сос,прекрасно ястие.

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...