петък, 8 юли 2016 г.

КРАВЕ СИРЕНЕ


продукти:

5 л.краве мляко;
30 бр.капки за сирене;

сол;

Затопляме млякото в дълбока тенджера до телесна (преди завиране)температура.
Капваме от маята за сирене,похлупваме и покриваме съда за  час и половина.След като измине това време отхлупваме  и вътре в тенджерата трябва да установим,че млякото е започнало да се желира...С нож разрязваме на кръст и оставяме отхлупена тенджерата за половин час,след което прецеждаме в тензух,поставен в съд с вместимост равна на тази на  тенджерата,в която започнахме продцедурата....Завързваме срещуположните краища на тензуха и оставяме да се отцеди за 1-2 часа(най добре 2 часа).
След като е изминало нужното време притискаме с тежест за още 1-2 часа ,за да се формова питата сирене.Осоляваме с готварска или счукана морска сол,а ако рещите че количеството е по-голямо може да направите саламура(1 л.вода-200 гр.сол).
Прекрасно е !
От суроватката направих прекрасна извара,но ще споделя как малко по-късно :)



СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...