понеделник, 2 април 2012 г.

ТОРТА "HAPPY"



продукти за блата:

2 бр.яйца;
1 каф.ч.кристална захар;
1 каф.ч.брашно;
1 каф.л.бакпулвер;
1 бр.ванилия;

1/2 каф.ч.течна сметана;
1 каф.ч.сок от компот;
50 гр.печен/не солен/лешник;

продукти за парфето:

500 мл.течна готварска сметана;
200 гр.кафява/мокра/ захар;
2 пак.желатин;

6-7 шоколадови бонбони с алкохол;


Разбиваме продуктите за блата .Изсипваме сместа във форма за торта с падащо дъно.Печем до готовност на 180С.
Оставяме за 5-10 мин. блата да се охлади и сиропираме със сока от компота.Когато течността попие,намазваме блата със сметаната.Поръсваме лешниците като ги разпределяме равномерно,но същевременно хаотично.


Накисваме желатина да набъбне във вода/студена/и впоследствие го разтапяме на водна баня.
Разбиваме с миксер сметаната до като стане пухкава и увеличи обема си.Прибавяме постепенно и кафявата захар,след което на тънка струйка сипваме и течният желатин.


Изсипваме крема върху блата.
Разстапяме шоколадовите бонбони на водна баня и украсяваме тортата.Аз изсипах шоколада на тънки ,успоредни ивици върху крема и с помоща на дървена клечка оформих вълнички.
Оставяме в хладилника за 2-3 часа да си почине:)
Торта стана прекрасна и много лека-не можа да пренощува у дома :))


БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...