понеделник, 2 януари 2012 г.

ШОКО БАНАН

продукти: за 4 порции
4 банана;
1оо гр.черен шоколад;
50 мл.пресно млеко;

филирани бадеми;


Разстапяме на водна баня парченцата черен шоколад като към тях прибавяме и пресното млеко.
На сух тиган запичаме малко филирани бадемчета.
Пускаме банан в съда с шоколадовия сироп и обливаме хубаво банана.
Слагаме плода в подходяща чинийка и поръсваме с ядките.
Оставяме на хладно место докато дойде време за сервиране.



свинско РИЧ-РУЛО

продукти:

1,5 свински гърди/без кост/;

за мариноване:
1 с.л. горчица;
2 с.л. майонеза;
1 ч.л.сол;
1/2 ч.л.черен пипер;
соев сос ;

за плънката:
2 твърдо сварени яйца;
3 бр.кисели краставички;
50 гр.пушено сирене;
50 гр.кашкавал;
50 гр.шунка;

за намазване:
3 с.л.мед;
4 с.л.зехтин;

Вземаме свинските гърдите /цяло парче/ и го разрязваме/не до края/ напречно на две половини ,така че да получим  по-голямо правоъгълно парче.
Объркваме съставките ,кото са нужни за марината и хубаво намазваме месото.Опаковаме го в стреч и пъхаме в хладилника за една нощ.

Приготвяме плънката като нарежем продуктите на кубчета,освен кашкавала,който настъргваме.

Слагаме плънката в единия край на местния правоъгълник.

Започваме да навиваме внимателно докато не направим хубаво руло,което завързваме със здрав конец.Преместваме в тавичка и намазваме рулцето с меда.

Сипваме вода около 1 см.и поливаме месото със зехтин.

Покриваме с фолио и печем за около час и половина -два на 160 градуса и вентилатор.



Поднасяме с гарнитура по избор.Аз го сервирах с пюре от картофи и спанак и се получи отлична комбинация.

ПИТА-ТИТА

продукти:

около 1 кг.бяло брашно;
42 гр.мая /1 кубче/;
1 яйце/белтъкът в тестото,а жълтъкът за намазване/;
200 мл.пресно млеко;
50 мл.олио;
1с.л.сол;
1 с.л. захар;

150 гр.краве масло;
слънчогледови семки за поръска;

Пресяваме почти всичкото брашно.Наронваме маята върху брашното,поръсваме със солта и захарта.Прибавяме белтъка,олиото и постепенно започваме да сипваме млекото като разбъркваме с дървена лъжица.Като преключим с млекото омесването продължава със сипването на студена вода.Тестото за питата трябва да е меко.Оставяме за отдих на страна за 30 мин.
Разстапяме маслото.
Слагаме 1/4 от тестото в средата на 20-24 см.тавичка като преди това хубаво го потапяме в течното масло.Останалото тесто се разделя на 13-14 топчета.Вземаме едно топче ,потапяме в маслото о започваме да издърпваме и усукваме тестото ,прегъваме на две и усукваме.Потапяме пак и подреждаме до центъра на питата.Така правим и с останалите топчета.
Намазваме с жълтъка и поръсваме със слънчогледа.

Слагаме питата в загрята на 80 градуса фурна и оставяме да втаса.Печем на 180-200 градуса до готовност.

2012 год.

ЧЕСТИТА ДА Е НА ВСИЧКИ НОВАТА 2012 год.!
НЕКА ДА НИ ДАРЯВА С ФИЗИЧЕСКО И ДУШЕВНО ЗДРАВЕ !
НЕКА ОГЪНЯТ В КАМИНАТА И СЪРЦАТА НИ СИЛНО ДА БУШУВА!
НЕКА РАДОСТТА И ЩАСТИЕТО ДА СА ВИНАГИ ОКОЛО НАС!
НЕКА ИМАМЕ МНОГО,НО ДА СМЕ БЛАГОДАРНИ И НА МАЛКОТО!


Това е нашата новогодишна трапеза

може би Ви се вижда малко празна...:)Не ,просто се улисах в преготовлението на ястията и пропуснах момента и затова реших да Ви представя менюто поотделно и да споделя някои от рецептите.
Надявам се да Ви харесат!

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...