понеделник, 5 ноември 2012 г.

МАРМАЛАД ОТ ДОМАТИ



продукти:

4-4,5 кг.домати/консерва/;
300 гр.ябълки/сладко-кисели/;
300 гр.дюли;
1 кг.захар;
1 ч.л.сол;
1 пръчка канела;

Настъргваме доматите.Прибавяме настърганите ябълки и нарязаните на дребни парченца дюли.

Посоляваме и слагаме съда на включения вече котлон .Започваме да разбъркваме и да изпаряваме доматите.Когато сместа намали нивото си най-малко с 1/3,пасираме без да сваляме от котлона и сипваме захарта и пускаме канелената пръчка.

С изсипването на захарта сместа се отпуска/става малко по-рядка/,но това да не Ви стряска:),продължаваме с изпичането до момента с пътечката...,трябва да не се заличава следата:))))))))).При насипване махаме канелата.Варим бурканчетата за 5 мин..
От това количество материал получаваме около 10 бурканчета от детска храна.
Този мармалад е прекрасна компания на скарата или на печени меса/различни от пилешкото/.
Надявам се да опитате-заслужава си ,макар и изискващ време,мармалада е уникат:)!

ПОСТНИ ЧУШКИ С МАЙОНЕЗЕН СОС



продукти:

8-10 бр.чушки;
8-10 шепи ориз;
1 гл.кромид лук;
2 бр.моркови;
2 скил.чесън;
1-2 бр.чушки"Чорбаджийски";
1/2 вр.магданоз;
1/2 с.л.сол;
1 ч.л.черен пипер;
1 с.л.ронена чубрица;
олио;

за соса:

1 коф.кисело млеко;
4-5 с.л.майонеза;
вегета;


Нарязваме лука,моркова и чорбаджийските чушки на дребно.Покриваме дъното на тиган с олио,изсипваме нарязаните зеленчуци и запържваме до избистряне на лука.Прибавяме почистения и измит ориз,заедно с накълцаните скилидки чесън и 2-3 с.л.вода.

Задушавайки запържваме за още 5-10 мин..Дърпаме от огъня и оставяме плънката да поизстине.Подправяме със солта,чубрицата,черният пипер и наситнения пресен магданоз.

Пълним чушките като оставяме свободно место/оризът ще набъбне :))/.

Нареждаме ги в тенджерка или както в случая аз в гърне.Сипваме вода малко над половината на височината на пълнените чушки.Пак ръсваме небрежно:))сол и олио,похлупваме и включваме котлона на 2-ра степен/да не спукаме гърнето/.След половин час увеличаваме на 4-та степен и се наслаждаваме на къкренето.
Когато чушките са готови ,преди да ги дръпнем от "огъня" ги поливаме с разбитете продукти за соса.Оставяме гърнето на изключения,но горещ котлон.

Прекрасни чушки с чуден сос,от който сладко-сладко си топвахме с хляб,печен в гювеч http://vkusnouhanie.blogspot.com/2012/03/blog-post_3151.html !

СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...