четвъртък, 4 юли 2013 г.

ПАТЛАДЖАН С ОРИЗ

Денят е чудесен.......поздравявам Ви с първия цвят на новата китайска роза,която грее на моята тераса:)))
Слънчев ден за всички:)!


продукти:

3-4 бр.патладжан;
1 ч.ч.ориз;
1 гл.кромид лук;
100 гр.прошуто;
1 бр.домат;
сол;
черен пипер;
джоджен;
магданоз;
олио;

кашкавал;

Измиваме , обелваме патладжана(аз го беля като зебра:)и разрязваме по дължина зеленчука..Посоляваме  и го оставяме за половин час да се отцеди.С помоща на малка лъжичка издълбаваме и нарязваме вътрешността на дребно.
Нарязваме на ситно лука и заедно с вътрешността на патладжана ги запържваме за 4-5 мин.в добре загрято олио(малкоооооооооо количество).Прибавяме и измития ориз.След това към сместа пускаме и нарязания или настъргания домат и нарязаното прошуто.Още 2-3 мин.пържим,след което сипваме 3 ч.ч.вода и подправяме с джоджена и малко сол.Когато водата се поеме от ориза,плънката е готова.Вече изстинала я увкосяваме с черния пипер и ситно нарязания магданоз.
Сега вече идва ред и за самия патладжан.........:)пържим го от двете страни и го подреждаме в тавичката.

Разпределяме оризовата плънка и печем за около 15-20 мин..Поръсваме с настърган кашкавал и го оставяме да се разтече върху пълнените ладийки в топлата ,но изключена фурна.
Поднасяме при желание с млечно-чеснов сос.
Да Ви е сладко!

СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...