събота, 10 март 2012 г.

ПЕЧЕНО ПОДЛЮТЕНО ПИЛЕ



продукти:


1 пиле;
3 скил.чесън;
2 ч.л.зеленчукова подправка;
2 ч.л.сол;
1 с.л.лют червен пипер;
1/2 каф.ч.олио;
4 с.л.тъмен соев сос;

Объркваме сухите подправки:сол,зеленчукова подправка,лютия червен пипер.
Измиваме пилето и на няколко места го шпековаме с чесновите скилидки.
Хубаво напудряме:)птицата от вън и от вътре с подправките.Слагаме в съда за печене и поливаме с олио,соев сос и с 1 ч.ч.вода.
Печем за около 1 час на 200 градуса,като на два -три пъти поливаме със сосчето .


ГЪБИ С ОРИЗ НА ФУРНА



продукти:

1 ч.ч.ориз /200 гр./;
300 гр.печурки /пресни/;
1 1/2  к.ч.олио;
1 гл.кромид лук;
1 с.л.сол/равна/;
2 с.л.сух джоджен;
2 ч.л.куркума;
1 ч.л.черен пипер;
1 ч.л."Вегета";

Нарязваме лука на дребно ,а гъбите на едри парчета/аз лично в това ястие малките ги режа на 2,а едтите на 4 парчета/.Половината от олиото запържваме за 3-4 мин.зеленчуците и прибавяме измития ориз,който позапържваме докато се избистри.

Посоляваме с подправките и изсипваме в малка тавичка.Сипваме водичка ,която е в съотношение с ориза 3:1,поливаме с останалото олио и печем на 180 градуса за около 40 мин.

ПОРЪСЕН ХЛЯБ



продукти:


500 гр.брашно;
20 гр.мая/пресна 1/2 кубче/;
2 с.л.олио;
1 с.л.сол;
1 ч.л.захар;
1 ч.л.оцет;

вода;

4 с.л.галета;
1 с.л.олио;
20 гр.краве масло/маргарин/;

Сипваме брашното на плота и правим дупчица,в която натрошаваме маята,посоляваме със захарта и солта.Пробавяме олиото и оцета и постепено пробавяме водичката като разбъркваме в центъра ,вномателно приобщавайки брашното ...:))Омесваме меко тесто,леко лепящо.
Намазняваме с 1 с.л. олио дъното на формата ,в която ще печем хляба  и поръсваме с половината галета.Слагаме и разстиламе тестото.На три0четири места слагаме парченаца масло и поръсваме с другата половина от галетата.

Оставяме да почине за 30 мин.
Печем за около 20-30 мин.на 180-200 градуса.Проверяваме готовността с помоща на дървена клечица.


"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...