петък, 7 април 2017 г.

РИЗОТО С ГЪБИ



продукти:

400 гр.консервирана печурка(800 гр.пресна);
250-300 гр.ориз;
1 малка гл.кромид(3-4 стр.пресен лук);
1 с.л.зърна  черен пипер;
зехтин;
сол;

магданоз;

вода(зеленчуков бульон) в съотношение 1:3 (ориз:вода);

Ако гъбите са ни пресни се измиват,нарязват и задушават в зехтина,а ако са от консерва се прецеждат и за кратко ги запържваме в затопления зехтин.Добавяме наситнения лук(аз добавих и 2 стр.пресен чесън).Изсипваме и ориза,след избистрянето му заливаме с първата порция вода(зеленчуков бульон).Посоляваме и подправяме със счукан черен пипер.Разбъркваме до редуциране на течността.Добавяме втората порция течност...отново трябва да се поеме напълно и тогава сипваме последната,трета водна течност.
Поднасяме с наситнен магданоз!



СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...