петък, 22 май 2015 г.

С "ЯГОДОВА ПЕСЕН"ДАДОХ НАЧАЛОТО НА 43-ТЕ


От вчера с чиста съвест се представям като 43 годишна ,неразумна в разумността си щастлива жена:)!
Черпя всички Вас с рецептата на  тортата,подсладила прекрасния ми празник!
Тортата се услади на всички............лека,свежа и много ароматна!

продукти:

***блат:

2 бр.яйца;
16,с.л.захар;
24 с.л.прясно мляко;
2 с.л.капучино на прах;
24 с.л.брашно;
1 с.л.есенция "Ванилия";
1 ч.л.сода за хляб;


***крем:

2 жълтъка;
400 мл.подсладена сметана ;
600 мл.прясно мляко;
3 с.л.захар;
3-4 с.л.нишесте;

***плодово желе:

1 кг.ягоди:
2 пак.желатин:

Разбиваме захарта с яйцата,есенцията и капучиното.Към тях добавяме и млякото,в което сме погасили содата.Добавяме и брашното.Сместа разделяме на две и печем двата блата в тавичка върху намазнена хартия или в незалепваща тортена форма.

С крема продцедираме по следния начин:
В тенджерка смесваме млякото и сметаната.Към тях добавяме захарта,нишестето и двата яйчени жълтъка.Включваме котлона!Разбъркваме и с бъркането не спираме до като се сгъсти кремът.

Ягодите пасираме в блендер и полученото пюре объркваме с разтопения желатин(него предварително сме накиснали в студена вода и след набъбване сме го разтопили на водна баня:)).Оставяме на хладно да започне желиращия процес.

В тортената чиния,избрана от нас предварително,поставяме подвижен сладкарски ринг.
Започваме да редим ягодовата песен.......:)
Блат,топъл крем,блат,крем.След като сме се уверили,че плодовото пюре е започнало да се желира го разпределяме и отново прибираме в хладилника поне за 3-4 часа преди да я разрежем.




"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...