сряда, 1 февруари 2012 г.

НАГЪНАТ ПОСТЕН ХЛЯБ

продукти:


500 гр.бяло брашно;
20 гр. мая /1/2 кубче/;
2 с.л.сол;
2 с.л. захар;
1 с.л.оцет;
50 мл. олио;
50 гр.маргарин;

ленено семе;


Правим си закваската като към 1-2 с.л.брашно,1 с.л.захар,1 с.л.сол,100 мл.вода прибавим маята.Трябва да се получи гъста като боза кашичка,която оставяме да се надигне.

В брашното правим кладенче,в което изсипваме втасалата мая,олиото,оцета и останалото количество сол и захар.Омесваме меко и еластично /живо/тесто.Оставяме отново да втаса и когато това стане разделяме на две.Всяка част разточваме на кора,намазваме с маргарин и навиване на руло.Режем на парченца с дебелина 1-2 см.и  ги поставяме /така както сме ги отрязали /във формата/предварително намазана с маргаринче:).Нареждаме тестото на два или три етажа /според големината на съда за печене.
Поръсваме със семето и пак изчакваме втасване.
Печем за около 30-40 мин.на 170-180 градуса.


ПАНДИ МЪФИНИ



продукти:


3 бр.яйца;
1/2 ч.ч.кисело млеко;
1 1/2 ч.ч.брашно;
1 ч.ч.захар;
1 ч.ч. маргарин;
1 ч.л. сода бикарбонат;
1 есенция <Коняк>;
50 гр.стафиди;

орехи;
100 гр.шоколад;

Вземаме яйцата и в една купа слагаме жълтъците,а в друга белтъка.В съда с жълтъците сипваме киселото млеко,в което сме погасили содата за хляб.Разбъркваме с миксер и постепено изсипваме половината количество захар.Сипваме шишенцето есенция и маргарина.Лекичко изсипваме брашното ,не спирайки с разбъркването.Прибавяме и стафидите.
Белтъка заедно с останалата захар разбиваме на сняг,който много внимателно  приобщаваме към тестото с помоща на силиконова шпакла.

На дъното на формичките слагаме орехови ядки и от кексовото тесто/1/3 от формата/.Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.

Готовите мъфинчета аранжираме с разстопен шоколад на водна баня.

СПАНАЧЕНА КРЕМ СУПА

продукти:

200 гр.спанак;
150 гр.моркови;
2 бр.моркови от туршия;
1/2 стрък праз;
2 бр.картоф;
1 кубче зеленчуков бульон;
6-7 с.л. олио;
1/2 ч.л.сол;
парченце джинджифил;

течна сметана;

Почистения и измит спанак слагаме в подходяща тенджерка покриваме с 2 литра вода и олиото.Прибавяме   морковите.Ако нямаме възможност да сложим морковите от туршията няма да се притесняваме-просто при поднасянето на супата ще предложим и лимон :)Пускаме във водата нарязаните на едро праз и картофи.Посоляваме със солта и кубчето бульон.Когато зеленчукът е вече сварен го пасираме и прибавяме настърганото резенче джинджифил.
Поднасяме с течна сметана!
Да Ви е сладко!

ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...