сряда, 5 февруари 2014 г.

ЯБЪЛКОВ ПАЙ


продукти:

***за тестото:
250 гр.брашно
125-150 гр.масло;
3-4 с.л.пудра захар;
щипка сол;

***за плънката:
4-5 ябълки;
1 каф.ч.пясъчна захар;
1 каф.ч.начупени орехи;
1 с.л.краве масло;
1 с.л.канела;
1/2 каф.л. махлеб;
1 щипка индийско орехче;

Объркваме брашното с пудрата захар,солчицата.Прибавяме мекото масло и омесването започва........,преключваме когато сме получили меко маслено тесто.Прибираме топката тесто,завита в стреч в хладилника до като приготвяме плънката.

Обелваме и нарязваме на средни парченца ябълките.Изсипваме ги в тенджерка и заедно със захарта и маслото задушаваме до лекото омекване на плода.
Готовата плънка поръсваме с орехите,махлеб,индийско орехче и канела.
Разделяме тестото в съоношение 2:1.
По голямата топчица разстиламе с ръце във формата за пай като повдигаме и борд.
Изсипваме ябълковата плънка и с останалото тесто правим решетка,според момента ни:))и настроението ни.........
Печем на 170С до порозовяване на тестото в предварително загрята фурна.
При поднасянето може да поръсим с пудра захар,но аз предпочитам да пропусна напудрянето........
Да ви е сладко!



"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...