четвъртък, 9 февруари 2012 г.

ОРЕХОВКИ





продукти:около 40-45 бройки


300 гр.орехови ядки;
50 гр.сушени сини сливи/без костилка/;
300 гр.пудра захар;
3 белтъка;
4-5 капки лимонов сок;

Разбиваме белтъците и захарта на сняг като прибавим лимонов сок.
Счукваме орехите /може и да ги смелим ,но у дома  предпочитат да ги усещат:)/.Сливите се нарязват на дребно и заедно с орехите се прибавят към белтъчната смес.
Разбъркваме внимателно с шпатула.
Печем върху намаслена хартия като разпределяме сместа с лъжица.Фурната е на 150 градуса и печем до като се получи приятен загар.Изкарваме от тавата и ги оставяме за около 5 минутки да изстинат на равна повърхност.
Много са крехки,но се топят в устата.
Сигурна съм че ще Ви харесат!


КОКО-ШОКО

продукти:за около 60 бройки


125 гр.масло;
1 ч.ч.захар;
1 1/2 ч.ч брашно;
2 яйца;
1 к.ч.кокосови стърготини;
100 гр.черен шоколад;

Разбиваме яйцата със захарта.Прибавяме мекото ,нарязано на парченца масло.Постепено прибавяме кокоса и брашното като в определен момент оставяме миксера на страни и продължаваме омесването с ръка.Нарязваме шоколада и го включваме в тестото.Правим хубава топка :),опаковаме я със стреч и оставяме в хладилника за 1 час.

Правим топчета с големината на орех.Печем сладките на 150 градуса върху хартия до порозовяване.При изпичане ги оставяме на равно да поизстинат.

Разкошен аромат се носи из дома докато приготвяме сладките.....,а вкусът им........



ПЕЧЕН БОБ



продукти:


500 гр. бял фасул;
500 гр.белени домати /консерва/;
2 бр.морков;
1 бр.зелена чушка;
1 гл.кромид лук;
50 гр.пащърнак;
2 с.л.сол;
1 с.л.червен пипер;
100 мл.олио;
джоджен/сух/;

Предварително накисваме фасула от предната вечер във вода.На сутринта го отцеждаме и го варим в вода с половината количество сол.Готовият боб се отцежда и оставяме настрани.
Обелените домати се нарязват на дребно.
Морковът,чушката,лукът и пащърнакът се нарязват на кубчета.В тиган сипиваме 1/2 от олиото,изчакваме да се  загрее и изсипваме зеленчуците/без доматите/,позапържваме ги за 3-4 минути като разбъркваме.Прибавяме доматите и червения пипер,оставяме на котлона /на средна степен/до като зеленчукът  омекне,а доматите са намалили обема си почти на половина :).Посоляваме с останалата сол и увкосяваме  със сухия джоджен.Объркваме зеленчука и боба и изсипваме в тавичка.Поливаме ястието с останалите 50 мл.олио и печем във фурната за 15 -20 минути на 180 градуса.
Бон апети!:)




"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...