вторник, 16 февруари 2016 г.

СВИНСКО ПЪЛНЕНО С ЯБЪЛКИ И СЛИВИ

продукти:

1,200 кг.свинско контра филе;
10-12 бр.сушени сини сливи(без костилка);
2-3 бр.по-големи моркови;
1-2 бр.ябълки(сладко-кисели);
3 гл.кромид лук;
3-4 скил чесън;
5 слайс парчета прошуто;
80-100 мл.олио;
сол;
черен пипер;

200 мл.бяло-сухо,ароматно вино ;

В подсолена вода сваряваме почистените моркови.Вече поизстинали ги режем на кубчета.
Лукът нарязваме на ситно и в тиганче,чието дъно сме покрили с малко олио го карамелизираме заедно със ситно нарязаните чеснови скилидки.Посоляваме!Пет-десет минутки преди да изключим котлона добавяме и обелените ябълки,нарязани на едри парченца(трябва да са леко омекнали).
Сега се захващаме с филето.Вземаме остър,тънък нож и отваряме месото във формата на правоъгълник.Посоляваме с пипер и сол.Разпределяме морковите,нарязаните сини сливи и лучено ябълковата плънка.Навиваме на стегнато руло и поставяме в тавичка с отвора ма долу.Покриваме рулцето с прошуто.Поливаме с виното и с 50 мл.вода.Пак посоляваме.Добавяме и останалото олио.Покриваме с фолио и печем на 200С 40 мин.
Отвиваме ястието и запичаме за още 10-15 мин.
В случая реших да приготвя и гарнитурата в пълен синхрон с месцето,а за целта около рулото наредих обелени и разполовени картофи.
Получи се една великолепна вечеря,достойна за задушевното,приятелско гостуване........






ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...