четвъртък, 3 юли 2014 г.

БАКЛА

Баклата е позната с много имена:звънящ боб,английски боб,фава,фаба,конски боб...Според стари писмени източници баклата е пренесена по нашите земи от Персия и Египет,по тези земи я познавали още от преди 6000 години......
В днешно време много малко хора я познават и по тази причина не я и приготвят.
Сега ще Ви представя как вкусно я сготви моята майчица.Тази година моите родители решиха през летните дни да се позастоят за по-дълго в селската ни "хасиенда":))и майчето реши и да посее това-онова..........И до тук всичко е превъзходно:хем качествено,хем  на 100% био.

продукти:

800-1000 гр.бакла;
1-2 гл.кромид;
2-3 скил.чесън;
1 ч.л.червен пипер;
1 с.л.брашно;
2 бр.моркови;
1-2 шепи зелени(кисели)сливи;
сол;
олио;

магданоз/копър;

Почистената и измита бакла се поръсва със сол и се натърква,така махаме малките мъхчета,с които е покрита.Изплакваме.
Ситно нарязания лук,моркови и чесънче се запържват за 2-3 мин.в олиото.Прибавяме и баклата в тенджерката.Поръсваме с брашното,солта и червения пипер.Завъртаме с лъжицата 3-4 пъти и заливаме с вода,толкова,че да се покрие баклата.Оставяме на тих огън да си къкри и да остане на мазнинка.Малко преди да отстраним ястието от огъня сипваме и джанките(сливите).
Поднасяме  баклата обилно поръсена с магданоз(копър).



ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...