неделя, 28 септември 2014 г.

ЛЕЩЕНИ КЮФТЕТА С МАСЛИНИ


продукти:

250 гр.леща;
1 гл.кромид лук;
2 бр.средни картофи;
100 гр.маслини;
1 с.л.доматено пюре;
сух джоджен;
магданоз;
сол;

3 бр.яйца;
ръжено/бяло брашно;

В подсолена вода сваряваме почистената и измита лещата,наситнения кромид и обелените картофи.Когато всичко в тенджерата е повече от добре сварено:)се сипва в гевгир и оставяме да се изцеди хубаво.
С ръка или ръчна преса намачкваме сместа.Прибавяме почистените и нарязани маслини,заедно с доматеното пюре.Овкусяваме със ситно нарязания магданоз и стрития джоджен.
Оставяме лещената кайма да отдъхне за половин-един час.
оформяме средни кюфтенца,които овалваме в ръженото брашно,после потапяме в разбитите с малко водичка яйца и пържим в добре загрятата мазнина.
Готовите кюфтенца изкарваме върху хартия,да се отцеди олиото,което е в излишък.


СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...