сряда, 9 май 2018 г.

"КОКОСОВА КРУША"(сладкиш)


продукти:
2 големи круши;1/2 ч.ч.кокосови стърготини;8 с.л.захар;1/2 ч.л.сода за хляб;1/2 ч.ч.олио;1 с.л.какао;около 3 ч.ч.брашно;1 ч.ч.вода;

Нарязваме почистените круши и ги объркваме с кокоса,захарта и какаото.Добавяме содата и олито.Сипваме водата и постепенно приобщаваме брашното.
Покриваме тавичка с хартия и изсипваме гъстото тесто.Заравняваме и печем в затоплена фурна на 170С.
Изстинал сладкиша поръсваме с пудра захар!




ЯБЪЛКОВ КЕЙК С КАФЕ


продукти:

300 мл.прясно мляко;3 бр.яйчен жълтък;1 бакпулвер;300 гр.кристална захар;1 с.л.смляно кафе;
1 с.л.течна ванилия;2/3 ч.ч.олио;2 1/2-3 ч.ч.брашно;3 бр.ябълки;

1 с.л.смляно кафе + 2 с.л.кристална захар за поръсване;

Погасяваме бакпулвера в млякото.Добавяме жълтъците,захарта,кафето и ванилията.Сипваме и олиото.Малко по малко приобщаваме и брашното.
В тавичка,покрита с хартия за печене изсипваме сместа и върху и подреждаме обелените и нарязани на 4 ябълки.Поръсваме с кафето и захарта и печем до готовност при 170С на фурната.
Поднесох с подсладена рикота,която спокойно може да е и маскарпоне или сметана....




БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...