петък, 21 ноември 2014 г.

СИРОПИРАН ТИКВЕНИК С ТАХАН


продукти:

1 пак.кори"Фамилия";
около 1 кг.тиква;
200 гр.краве масло;
200 гр.тахан халва;
1 с.л.канела;
1 1/2 ч.ч. нарязани орехови ядки;
1 1/2 ч.ч.захар;
50 гр.стафиди;


***за сиропа:
2 каф.ч. вода;
1 1/2 каф.ч.захар;
1 ванилена захар;

Сиропа правим предварително и го оставяме да изстине.
Тиквата се обелва и настъргва.Задушаваме я до пълна готовност в 150 гр.от маслото.Готовата тиква объркваме със захарта,канелата,орехите(предвартелно запечени на сух тиган) и стафидите.
Застиламе тавичка с 3 кори и поръсваме с плънка.Покриваме с две кори и пак разпределяме плънка.Покриваме пак с две кори върху които натрошаваме халва.Постиламе две кори и пак тиква....Завършваме с кори.
Отгоре на тиквеника поставяме парченца от останалото масло.
Печем на 170-180С.
Готовия,топъл десерт заливаме със сиропа.
Поднасяме нарязан на парченца,
Прекрасен тиквеник!



БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...