понеделник, 23 април 2012 г.

ХАЛВА Φαρσάλων



Този десерт е постен и много вкусен.Поднасянето му е според случая:на резанчета или в чашка.Случайно попаднах на рецептата,но определено ми стана фаворит за лек десерт.Надявам се да Ви допадне и на Вас,а идеята е от http://tantekiki.blogspot.com/


продукти:

2 1/2 ч.ч.захар;
1/2 ч.ч.олио;
2 ч.ч.брашно;
5-6 ч.ч.вода;
1 с.л.канела;
1 ч.ч.ядки/бадем и орех/;

В тенджерка изсипваме захарта и олиото,разбъркваме и оставяме сместа да се карамелизира.

Дърпаме от котлона и постепенно прибавяме размитото брашно във водата.Ароматизираме с канелата и връщаме халвата на котлона.
Разбъркваме докато хубаво се сгъсти сместа.
Разстиламе халвата в тавичка,поръсваме с предварително запечените и нарязани ядки.Оставяме да поизстине.след което прибираме в хладилник.
Поднасяме нарязаните парченца и се наслаждаваме на вкуса!
PS:Вместо да разстиламе халвата може да разпределим в чашки десерта и да поръсим с ядките...въпрос на настроение:

КАРСПИ



продукти:

1 кг.картофи;
0,150 кг.кашкавал;
0,500 кг.спанак;
1 вр.пресен лук;
1 ч.л.Вегета;
1/2 ч.л.черен пипер;
2 яйца;
сол;
олио;

Измиваме и запържваме нарязания спанак заедно с наситнения лук,до готовност.
Обелваме и сваряваме в подсолена вода картофите,които след като са
готови намачкваме с ръчна преса/грубичко пюре трябва да се получи:)/.
Оставяме спанака и картофите да изстинат.
Смесваме ги и прибавяме яйцата,зеленчуковата подправка,черният пипер и солчилца.

Омесваме хубаво и оформяме топченча в средата на което слагаме парче кашкавал.

Подреждаме карспите върху готварска хартия,поливаме отгоре им олио и печем до зачервяване.

При поднасяме аражираме със сос от кисело млеко и чесънче....прекрасно.
Добър апетит!


БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...