четвъртък, 22 декември 2016 г.

МАСЛЕНИ ЗВЕЗДИЧКИ


продукти:

125 гр,краве масло(студено);
1-2 щипки сол;
1-1 1/2 с.л.канела;
225 гр.(1 ч.ч.)бяло брашно;
5-6 с.л.студена вода;

1 белтък;
бадеми на люспи;
кристална захар;

пудра захар;

Към маслото добавяме солта и канелата.Сипваме и студената вода като разбърквайки добавяме и бялото брашънце.Омесваме нелепнещо тесто,което разточваме и изрязваме на звезди с помощта на формички.
Подреждаме сладките и с четка намазваме с белтък.Поръсваме с кристална захар и бадемови люспички.
Печем на 150С до готовност.
Когато поизстинат напудряме с пудра захар!



ЩОЛЕН С ИЗВАРА


За втора година правя щолен за коледните празници...Миналогодишния беше прекрасен:със сметана,ядки,плодове...,чудесен!Тазгодишния надмина по вкус и аромат предходния,така че имате още време и стига да имате желание за вкусен десерт  го направете!
Между другото и двата ми щолена са с бакпулвер ,а не с мая..,великолепни,пръхки,ароматни,богати на вкусове!

продукти:

250 гр.извара;
200 гр.краве масло(меко);
2 бр.яйца;
1 ч.ч. захар;
1 бакпулвер;
2 ч.ч.брашно;
1 ч.л.ванилия;
1 щипка сол;
кората на 1 портокал;
1 ч.ч. запечени ядки(орехи и лешници);
1 ч.ч.(микс сушени плодове)
брашно за доомесване;

краве масло за намазване;
пудра захар за поръсване;

Разбиваме изварата и мекото масло заедно с яйцата.Добавяме захарта и бакпулвера.Подправяме със солта,ванилията и портокаловата кора.
Малко по малко приобщаваме брашното.Доомесваме с ядките и нарязаните сушени плодове.
Разделяме тестото на две.Разточваме дебела,елепса и предаваме щолен формата.
Печем върху хартия до готовност на 160С.Още горещи ги намазваме с масло и обилно поръсваме с пудра захара!




БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...