понеделник, 25 май 2015 г.

МЕНТОВ ЧЕРЕШОВ ПАЙ


продукти:

****тесто:
2/3 ч.ч.разтопено краве масло(патешка мас);
2 ч.ч.пресято бяло брашно;
1 с.л.течна ванилия;
1/2 ч.ч.захар;
1 с.л.вода;
2 щипки сол;


***плънка:

800-1000 гр.череши;
2 стр.мента;
150 гр.захар;
2 с.л.нишесте;
2 с.л.лимонов сок;
кората на 1/2 лимон;

канела(по желание);

От изброените за целта продукти замесваме тесто,което завиваме във фолио и прибираме в хладилник до като направим и плънката.
Почистваме черешите от дръжки и костилки.Поръсваме със захарта и лимоновия сок.Прибавяме настърганата или ситно нарязана лимонова кора заедно с накъсаните ментови листенца.Заливаме с 200 мл.вода и включваме котлона.оставяме да поври за около 20 мин.и сгъстяваме с нишестето.
2/3 от тестото разстиламе с ръка във формата за пай,не разточваме,а работим с ръце защото е много нежно и ронливо тестото.Изсипваме плънката и я разпределяме,а върху нея натрошаваме останалото тесто.
Печем в предварително загрята фурна на 170С за около 20 мин.
Готовия десерт поръсваме с канела.


"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...