събота, 7 март 2015 г.

РУЛОТО НА ШЕЙХА


продукти:

1,500 кг. свинско контра филе;
2 гл.кромид лук;
15-20 бр.сушени сини сливи(без костилка);
200-250 мл.червено вино;
50 мл.олио;
4-5 скил.чесън;
2 стр.чубрица;

Нарязваме лука на месечинки и ги кармелизираме в 1 с.л.олио и щипка сол в едно с клончетата градинска чубрица.Готовия зеленчук оставяме да изстине.Махаме чубрицата.
Свинското филе разтваряме с движения наподобяващи белене:).Получения правоъгълник намазваме със  смес от 4 с.л.олио+1/2 ч.л.черен пипер+1/2 ч.л. кимион+1 ч.л.сол и от двете страни.След като изберем коя страна ще е вътрешната правим малки прорезчета ,в които напъхваме парченца чеснови скилидки.Оставяме за 20-30 минутки.
Разпределяме лука върху 2/3 от площта.В единия край върхи лука подреждаме в редичка 4-5 сливи.Полупваме завивайки.Пак подреждаме сливи и пак завиваме.Това движение се потретва и донавиваме стегнато рулце.
Поставяме месото с отворената част на долу.Поливаме с виното и останалото олио.Завиваме с хартия или фолио и печем за час и двайсет минути на 160С  с вентилатор,след което махаме хартията и допичаме за 10-15 мин..
Нарязваме рулото и поднасяме според желанието си,аз поднесох със свежа салата като не забравих да прецедя и сосчето от печеното за допълнение на разкоша:).


БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...