петък, 22 юни 2012 г.

ГЮВЕЧ С НАДЕНИЦА и ЗЕЛЕН ФАСУЛ

продукти:

1 кг.картофи;
2 гл.кромид лук;
300 гр.зелен фасул/замразен или пресен:))/;
2 домата;
4-5 бр. кълцана наденица;
50-60 мл.олио;
ронена чубрица;
джоджен;
сол;

Гювечът е най-лесното и в същото време най-вкусното ястие:))
Нещото,което е задължително ,за да се приготви това уникално ястие е наличието на глинен съд,наречен ГЮВЕЧ :)).
Обявения вариант приготвяме по следния начин:
Обелваме картофите и ги нарязваме на по-дебелички кръгчета.
Лукът нарязваме на едри полумесеци.
Прибавяме зеленият фасул и обелените и нарязани на кубчета домати.
Посоляваме и подправяме с чубрицата и джоджена.Объркваме хубаво.Разпределяме наденицата между зеленчуците , поливаме с мазнината и с вода около 1 л..Похлупваме,пъхваме във фурната и я включваме на 180С и печем до готовност-около час и половина.


КОНФИТЮР ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ




продукти:
5-6 бр.портокали/корите им/;
2 л.вода;
800 гр.захар;
1 пръчка канела;
1 ч.л.лимонена киселина;


Слагаме корите от цитруса във врящата вода за около 15 мин.
Пасираме корите и изсипваме захарта.


Пускаме в течноста канелата и отново слагаме тенджерката на котлона.Варим на среден "огън" до като се сгъсти конфитюрът/проверяваме в чинийка-трябва да не се събира пътечката:)/.10-15 мин преди снемането от огъня слагаме лимонената киселина.
Готовия конфитюр горещ го сипваме в бурканчетата,които веднага затваряме и обръщаме с капачките на долу.


"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...