петък, 22 юни 2012 г.

ГЮВЕЧ С НАДЕНИЦА и ЗЕЛЕН ФАСУЛ

продукти:

1 кг.картофи;
2 гл.кромид лук;
300 гр.зелен фасул/замразен или пресен:))/;
2 домата;
4-5 бр. кълцана наденица;
50-60 мл.олио;
ронена чубрица;
джоджен;
сол;

Гювечът е най-лесното и в същото време най-вкусното ястие:))
Нещото,което е задължително ,за да се приготви това уникално ястие е наличието на глинен съд,наречен ГЮВЕЧ :)).
Обявения вариант приготвяме по следния начин:
Обелваме картофите и ги нарязваме на по-дебелички кръгчета.
Лукът нарязваме на едри полумесеци.
Прибавяме зеленият фасул и обелените и нарязани на кубчета домати.
Посоляваме и подправяме с чубрицата и джоджена.Объркваме хубаво.Разпределяме наденицата между зеленчуците , поливаме с мазнината и с вода около 1 л..Похлупваме,пъхваме във фурната и я включваме на 180С и печем до готовност-около час и половина.


КОНФИТЮР ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ




продукти:
5-6 бр.портокали/корите им/;
2 л.вода;
800 гр.захар;
1 пръчка канела;
1 ч.л.лимонена киселина;


Слагаме корите от цитруса във врящата вода за около 15 мин.
Пасираме корите и изсипваме захарта.


Пускаме в течноста канелата и отново слагаме тенджерката на котлона.Варим на среден "огън" до като се сгъсти конфитюрът/проверяваме в чинийка-трябва да не се събира пътечката:)/.10-15 мин преди снемането от огъня слагаме лимонената киселина.
Готовия конфитюр горещ го сипваме в бурканчетата,които веднага затваряме и обръщаме с капачките на долу.


СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...