неделя, 11 януари 2015 г.

ЯХНИЯ С ПЪРЖЕНИ ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА


продукти:

500 гр.телешка кайма;
1 кг кромид лук;
2-3 стр.селъри или кервиз;
3-4 скил.чесън;
100 гр.сушени сини сливи(без костилка);
800 гр.домати консерва;
1 бр.яйце;
5 с.л.кисело млеко;
1/2 ч.л.сода за хляб;
черен пипер;
сух риган;

олио;
галета за овалване;
настърган кашкавал;



Омесваме каймата със солчицата,киселото млеко,в което сме угасили содата като подправяме с щипка-две черен пипер.
Оформяме средни кюфтенца,овалваме ги в галета и ги пържим до готовност.Отцеждаме излишната им мазнинка върху хартия и още горещи ги поръсваме с кашкавал.
Прецеждаме олиото и в него задушаваме нарязания на полумесеци кромид като към него сме присъединили едрите парченца селъри и чеснови скилидки.Посоляваме.Похлупваме тенджерката за петнайсетина минутки и изсипваме пасираните или нарязани домати и около 200 мл.вода.Подправяме с пипера и ригана.Пускаме и сушените сливи.Оставяме ястието да къкри до като остане на мазнинка.
Поднасяме като върху лучената подложка подредим от телешките кюфтенца.
Поръсваме с магданоз и да Ви е сладко!





"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...