неделя, 23 декември 2012 г.

ЛАПАД С ОРИЗ И СВИНСКО и ПОСТЕН ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ



ЛАПАД С ОРИЗ И СВИНСКО

продукти:

250 гр.ориз/1 ч.ч./;
800 гр.свинско месо;
400-500 гр.лапад/замразен/;
1 гл.кромид;
50 мл.олио;
сол;
сух джоджен;

Нарязаното месо,заедно с наситнения лук запържваме/някои го отричат,но аз обичам да се бонтувам:)))/в загрятото олио.Разбъркваме за 10-15 мин. и малко преди да изключим котлона прибавяме почистения и измит ориз.Оставяме сместа да се позапържи за още 4-5 мин.като не спираме да разбъркваме.Подправяме със сол и сух джоджен и изсипваме в тавичка.Сипваме вода в съотношение 3:1/ориз/ и запичаме на 160С.
Прекрасно ястие.....,а аз го обичам с лъжица кисело млеко:))))



ПОСТЕН ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ

2 ч.ч.бяло брашно;
1 ч.ч.царевично брашно;
1 с.л.сол;
1/2 куб.мая;
вода;

Пресяваме двете брашна и солта.Наронваме маята и омесваме прибавяйки вода до получаване на меко тесто.
Поставяме оформеното тесто в правоъгълна силиконова форма и печем за 20 мин.на 60-70С и после допичаме на 150 С до готовност.

СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...