сряда, 26 декември 2012 г.

ПАНДИШПАНЕНИ ЗВЕЗДИ С КРЕМ " МИЛЕНИТА"



продукти:

готови пандишпанени блатове за торта;
50 мл.коняк/ликьор;

продукти за крема:

1 1/2 ч.ч.готварска течна сметана;
1 ч.ч.кокосови стърготини;
2 с.л.мед;
50 гр.краве масло;
1 ч.ч накълцани орехови ядки;
1 желатин;

продукти за украса:

50 гр.млечен шоколад;
2 с.л.краве масло/меко/;
стафиди;

От готовите блатове изрязваме с формичка звездите,които с четка намазваме с алкохола.
В тенджерка сипваме сметаната,кокосовите стърготини,меда,маслото и орехите.Не трябва да завира сметана,а просто да се стопи маслото и съставките да се опознаят.
Оставяме сместа да почине и изстине.Желатина накисваме в студена вода и разтваряме на водна баня,прибавяме го постепенно към сметанената смес.
Оставяме крема леко да желира на хладно.
Слепяме две по две звездите с ч.л.от крема/това количество крем може и да Ви е в повече,но няма да е излишен,просто го сипете в малки чашки и го предложете като самостоятелен десерт:))/
Украсяваме с лъжичка от разтопения шоколад и маслото на водна баня и с по една стафидка.

КОЛЕДНИ БИСКВИТКИ



продукти:

200 гр.натурален шоколад;
200 гр.млечен шоколад;
150 гр.сушени плодове/кайсии+червени боровинки/;
200 гр.краве масло;
2яйца;
1 каф.ч.захар;
20 гр./2с.л./настърган джинджифил;
1 бакпулвер;
2 с.л."Амарето";
1/2 саше течна ванилия;
около 500 гр.бяло брашно;

продукти за украса:

пудра захар;
сок от мандарина;
фондан;

На слаба температура разтапяме маслото и двата вида шоколад.Към тази смес прибавяме нарязаните сушени кайсии и червените боровинки.Сипваме захарта, бакпулвера, ликьора, ванилията и джинджифила.Когато вече е почти изстинало маслото чукваме двете яйца и разбърквайки сипваме постепенно брашното.Омесваме средно твърдо тесто.Оставяме го за 20-30 мин.в хладилник.
Разделяме на отделни топки тестото,които разточваме на кора с дебелина 0.5 см..С помощта на формички изрязваме бисквитките,които печем в тава,застлана с хартия на 170 С.


Студените бисквитки украсяваме като ги мажем със смес от пудра захар и сока на мандарината/лимон,портокал/.Тази смес е със средна гъстота/не трябва нито да е рядка ,нито гъста/и украсяваме с фондана,според вкуса ни.

ОРЕХОВИ ПОДКОВИ



продукти:за около 60 бр.

200 гр.масло;
100гр.орехови ядки;
1 каф.ч.захар;
1 яйце;
1 белтък;
1/2 саше течна ванилия;
около 300 гр.брашно;

ванилена пудра захар;

Разбъркваме хубаво мекото масло със захарта и едро счуканите орехови ядки.Прибавяме към тях течната ванилийка,яйцето и белтъка.Разбърквайки,постепенно сипваме малко,по малко и брашното.Омесваме средно твърдо тесто,което прибираме за половин час в хладилник.
От тестото правим няколко топчета с големина,желана от нас,тъй като от тези топки претривайки,върху леко набрашнена повърхност,оформяме фитил с дебелина на пръст.Този дълъг фитил режем на по-малки с дължина -един пръст:))),завиваме на "С" и през разстояние поставяме сладките в тавата върху хартия за печене.
Самото печене се случва в предварително загрята фурна на 170С до лекото порозовяване на краищата.
Типлите сладки изкарваме на равна повърхност и когато са студени хубаво ги напудряме с ванилената пудра захар...............прекрасни са!Така се топят в устата..........

СЛАДКА КОЛЕДА


Честита Коледа!
Честито Рождество Христово!
Бъдете здрави!
Бъдете обичани и обичащи!
Бъдете удовлетворени!
Бъдете търсещи и намиращи!
Бъдете усмихнати!
Бъдете добри и милостиви!
Бъдете твърди и устойчиви!
Бъдете!
Това стимулиращо пожелание си го пожелах първо на самата МЕН:),после на децата и съпруга си,на родителите ни и на всички мои близки.Надявам се това пожелание да се превърне в цел за всички ни!
Сега да подсладим Коледата с моите коледни сладки,които се надявам да Ви харесат....

ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...