сряда, 4 май 2016 г.

ЗАДУШЕН ЗАЕК С ГЪБИ


продукти:

1 заек;
2 големи моркова;
350 гр.манатарки консерва(пържена);
500 гр.гъби "Печурка";
300 мл.бяло вино;
5-6 стр.джоджен;
1-2 дафинови листа;
50 мл.олио;
100 гр.краве масло;
брашно за овалване;
сол;

Измиваме и нарязваме на порции зайчето.Осолявяме!
В удобен съд загряваме олиото и кравето масло.Запържваме (запечатваме)месото,което сме оваляли,предварително в брашно.Позачервеното месце изкарваме в чинийка.....
На дъното на глинен съд поставяме стръковете джоджен.Част от печурките(почистени и цели),едро нарязаните моркови и манатарката.Подреждаме месото и останалите зеленчуци.,посоляваме ако сметнем за нужно.Заливаме с бялото вино и смазнинката от пърженето.Пъхваме в гювеча дафиновия лист ,похлупваме и поставяме във фурната за около 2 часа на 170-180С.
Великолепен аромат и вкус.......




ПАНИРАН СВИНСКИ МОЗЪК


продукти:

500 гр.свински мозък;

***за бульона;
1 дафинов лист;
1 ч.л.сол;
1 гл.кромид лук;
2-3 зърна бахар;

***панировка:
2 бр.яйца;
3-4 с.л.бяло брашно;
сол;

олио за пържене;

Първо започваме с бульона,в който ще сварим за 15 мин.мозъка.Всичко изброено се слага в тенджерка с 1 л.вода за заври.
Пускаме мозъка (на порцийки) във врящата отвара.Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме да изстине карантията.
Панирането става като първо овалваме мозъка в брашно,а после в разбитото със сол яйце и веднага в сгорещеното олио.....
Поднасяме с черно пиперче;лют пипер или лимон.....
Да Ви е вкусно!

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...