неделя, 27 юли 2014 г.

ПИЛЕШКА ТОРТА


продукти:

***за основата:

1 ч.ч.арабски кус-кус;
1 гл.кромид лук;
2 с.л.майонеза;
2 ч.ч.пилешки бульон;
2 с.л.олио/зехтин/масло;


***за желирания блат;

600 гр.пилешко месо(бутчета;пиле;гърди;..);
2 бр.моркови;
1 1/2 пак.желатин;
1 с.л."Вегета";
2-3 скил.чесън;
сол;
магданоз;
кервиз;


Сваряваме пилешкото,ситно нарязания кервиз и морковите в 2 л.вода ,заедно с "Вегетата" и солта.
Свареното месо накъсваме,а морковите нарязваме на кубчета.
Кус-куса заливаме с готовия полешки бульон и похлупваме да се задуши.Към него прибавяме запържените в олиото лучени полумесеци.Объркваме с майонезата и покриваме дъното на тортена форма.Заглаждаме с шпатула или лъжица.
Желатина заливаме с 30-40 мл.от бульончето и оставяме хубаво да набъбне.След което го разстапяме на водна баня и го прибавяме към сместа от 600-700 мл.булжон,морковите и месото.

Прибираме в хладилник до като започне желирането.След което объркваме желиращата маса със счуканите чеснови скилидки и ситно нарязания свеж магданоз.
Изсипваме желето върху кус-куса и прибираме за 2-3 часа в хладилник преди да сервираме.

При сервиране поднесох със сос от 2 с.л.доматено пюре,5 с.л.майонеза и 1 с.л.чили сос .

Прекрасно е!




БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...