неделя, 22 септември 2013 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С МАЙОНЕЗА


продукти:

1 ч.ч.млечна майонеза(по възможност домашна);
1 бр.яйце;
1/2 ч.ч.захар;
1 1/2 ч.ч.брашно;
4 с.л.прясно мляко;
1 бакпулвер;
3 с.л.какао;
1 с.л.канела ;

1-2 бр.ябълки;

5 с.л.сусам;
5 с.л.захар;
1/2 с.л.краве масло;
2-3 с.л.прясно мляко;

Хубаво разбиваме майонезата,яйцето и захарта.Прибавяме бакпулвера,погасен в пресното млеко и подправяме с какаото и канелата.Постепенно включваме и брашното,получаваме сравнително гъсто кексово тесто.
Изсипваме тестото в силиконова форма или в предварително покрита с домакинска хартия тавичка.Обелените и нарязани по наш вкус ябълки подреждаме според формата на тавичката.
Печем на 170С до готовност.
Поизстиналия сладкиш заливаме със сусаменокарамелената смес,която приготвяме както следва:
В малка тенджерка сипваме сусама и захарта.Карамелизираме заедно с мекото масло,малко преди да дръпмем карамела от "огъня"сипваме и млякото.
Разпределяме карамела върху сладкиша....и каним гости:))))



СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...