неделя, 15 юни 2014 г.

"COCOA" ТОРТАТА ЗА МОЯТА КРАСАВИЦА


Преди двадесет и четири години на 14/06/станах за първи път майка.....Още от първата секунда ,още от първото проплакване на моето момиче усетих нетърпение да прегърна и да се погрижа за тази малка и беззащитна душичка.Тя отключи различната любов в мен...,тази любов която е единствена по рода си:безкористна и всеотдайна,.....майчината любов и грижовност!
Не можех да и се нагледам:бяла кожа и черна косичка....;малки пръстчета,свити в юмручета;....и още от първите си часове на този свят прояви характера си: нададе луд рев ,с който искаше да оповести,че трябва да и се сменят пелените(женска суетност,която не и е чужда и до днес:))).
Тя е едно малко бижу:нежна и с финес,но има сила на характера който е многолик :един път  прозира ината,а в следващия момент се приема за упоритост:)))),зависи от гледната точка....
Радва ме факта ,че израстна като човек със собствено мнение и безкрайно съм горда ,че съм нейна майка и приятелка!
Пожелавам ти,Теди да си здрава!Бъди винаги обичана и обичаща!Постигай и непостижимото!
Обичам те с цялото сърце и отвъд него!

блат:
280 гр.какаови чаени бисквити;
150 гр.краве масло;

карамелен пълнеж:
200 гр.индийско кашу;
100 гр.кристална захар;
395 гр.кондензирано мляко;
1 с.л.какао;

плодов пълнеж:
4 праскови;
50 гр.кристална захар;
1 ч.л.краве масло;

глазура:
200 мл.течна сметана(не подсладена);
200 гр.черен шоколад;

поръска:
1 с.л.какао;
3 с.л.счукани какаови бисквитки;

Счукваме или смиламе бисквитките.Омесваме с мекото масло и изсипваме на дъното на 26см.тортена форма.Притискаме с лъжица и по този начин заравняваме.Прибираме в хладилник.
Започваме да приготвяме карамеления пълнеж като объркваме счуканите ядки със захарта.Слагаме ги в тенжерка и оставяме да се карамелизират като сме в близост до котлона и разбъркваме от време на време.Когато карамелът вече е на лице:) изсипваме кондензираното мляко и какаото.Дърпаме от огъня.Бъркаме докато поизстине и се сгъсти кремът.Изсипваме върху бисквитения блат,заравняваме и пак прибираме на хладничко.
Настъргваме прасковите и заедно със захарта и маслото ги поставяме в касеролка на котлона.Трябва да се карамелизира плодът и течността да се редуцира.Малко поизстива и разпределяме върху карамела.
Начупваме шоколада в сметаната и разбърквайки на включения котлон приготвяме глазурата като разбъркваме.Не трябва сметаната да завира.Покриваме тортата и с шпатула заравняваме.
Прибираме в хладилник за 5-6 часа.Малко преди  поднасяне поръсваме със сместа от счукани бисквитки и какао.
Прекрасна торта се получи,така че Ви я препоръчвам дори и без повод!





ОБИЧАМЕ ТЕ МНОГО,ТЕДИНЦЕ!


"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...