неделя, 19 февруари 2012 г.

АМОНИ С ОРЕХИ И СМОКИНИ



продукти за тестото: за около 40 бройки
1 ч.ч.вода;
1 ч.ч.олио;
3 с.л.захар;
1 амонячна сода;
1 с.л.кисело млеко;
600-700 гр.брашно;

продукти за плънката:
1 каф.ч.орехови ядки;
7-8  плод- смокини от сладко;

продукти за сиропа:
1 каф.ч.захар;
1 ч.ч.вода;


захар за овалване


Погасяваме амонячната сода в киселото млеко.Прибавяме захарта,олиото и водата.Постепено сипваме от брашното и бъркаме,......бъркаме и когато тестото натежи ,прибавяйки още от брашното, омесваме меко-еластично тесто.Забравяме за него за около 30 мин.:)
В малка тенджерка приготвяме сиропа.
Нарязваме ореховите ядки и смокините.Объркваме ги и така плънката ни е готова.
Вземаме тесто колкото орех и завиваме в него малко от плънката.Оформяме топче и поставяме върху хартията в тавата за печене.Загряваме фурната предварително,но когато пъхнем сладките     
намаляме градусите на 150 и печем докато порозовеят.След изпичане потапяме Амоните в сиропа,след което хубаво ги овъргаляме в захарта .






ЦВЕТНИ БИСКВИТИ



продукти:за около 60 бройки


1 яйце;
1 каф.ч.мас;
1/2 каф.ч.маргарин;
2-2 1/2 ч.ч.брашно;
1 ванилия;
1 бакпулвер;
1 ч.ч.захар/1/2 за потапяне/;
2 ч.л.какао;
2 каф.л.канела;
розова сладкарска боя /желирана/;


Меката мас и маргарина объркваме хубаво с половината количество захар.Прибавяме яйцето,бакпулвера и ванилията.Постепенно измесваме с брашното до като получим средно меко тесто.Разделяме получената топка тесто на ТРИ равни части.
В едната от тях прибавяме какаото и хубаво омесваме ,да се разнесе какаото навсякъде.
Във втората топка слагаме малко от боята и пак омесваме.
Третата част от тестото оставяме бяла.
Оставяме да отдъхнат трите теста за около 20 мин.
Загряваме фурната.В тавата за печене постиламе хартия и започваме да редим бисквитките:),които оформяме по следния начин:вземаме по малко от трите/от двете/цвята тесто,с две три завъртания между дланите правим топче,което преплескваме.Потапяме в съда с останалата захар,объркана с канелата и поставяме върху хартията със захарта отгоре.
Печем на 200 градуса до лекото порозовяване на бисквитите.
Много са ефектни и трайни,а за вкуса.....няма как да Ви го опиша,но сами ще се уверите :)
Тези бисквитки ми бяха подсказани в http://fedorcka.blogspot.com/,за което много благодаря!





ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...