сряда, 19 ноември 2014 г.

КЮФТЕНЦА ПО ала'ЦАРИГРАДСКИ


продукти:

***за кюфтенцата:

1 кг.кълцана свинска кайма;
100 гр.моркови(1-2 бр.);
1 гл.кромид лук;
1 бр.яйце;
4 с.л.кисело мляко;
1/2 ч.л.сода за хляб;
черен пипер;
кимион;
сол;

брашно за овалване;
олио за пържене;


***за пюрето:

1 кг.картофи:
80 гр.краве масло;
прясно мляко/вода;
сол;
черен пипер;


***за соса:

3-4 с.л.брашно;
сол;
вода;


Сместа за кюфтенцата се омесва като към каймата прибавим настърганите лук и моркови.Прибавим и погасената в киселото млеко сода и яйцето.Овкусяваме със солта и останалите подпрвки.Омесваме и прибираме за час-два в хладилник.
Оформяне кюфтенца с голимината на орех.Овалваме в брашно и пържим.Готовите кюфтенца изкарваме върху хартия(за да се отцедят).
За пюрето сваряваме в подсолена вода картофите.Намачкваме с ръчна преса в едно с маслото,млекото и подправките.

Прецеждаме мазнината,в която сме пържили кюфтенцата.
Слагаме я на котлона да се загрее и в нея запържваме брашното,предвидено за соса.Позапържваме и посоляваме.Разреждаме със студена вода до нужната ни гъстота.

Поднасяме порция като върху картофеното пюренце подредим малките кюфтенца и полеем с вкусния сос.

Добър апетит!




"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...