петък, 4 януари 2013 г.

СЛЕПЕНИ ПОСТНИ СЛАДКИ



продукти:
1 ч.ч.олио;
1/2 ч.ч.кафява захар/нерафинирана/;
1/2 ч.ч.пудра захар;
1 ч.ч.топла вода;
1 амонячна сода;
1 бакпулвер;
1 ванилия;
щипка сол;
брашно колкото поеме за меко тесто;

за слепяне:

2 с.л.маргарин;
200 гр.мармалад;

за поръсване:
пудра захар;

Амонячната сода и содата за хляб погасяваме в чашата с топла вода.Прибавяме двата вида захар,щипката сол,ванилията и олиото.Прибавяме,разбърквайки от брашното до като получин меко тесто.Покриваме с кърпа или стреч и оставяме да почине за половин чс.
Разделяме тестото на удобни за разточване топки.
Разточваме тестото с дебелина 1-2мм.и изрязваме желаните форми.Печем върху хартия на 180С до лекото порозовявяне на сладките.Когато са вече напълно изстинали ги слепяме със сместа от маргарина и мармалада.
Поръсваме с пудра захар....Толкова са хрупкави и сипкави........

ПАТЕШКА СУПА С КАРФИОЛ



продукти:

2-3 бр. патешки бутчета;
1 бр.картоф/голям/;
1-2 бр.моркови;
1 гл.кромид;
1 каф.ч.фиде;
1 пилешки бульон;
2-3 стръка кервиз;
2-3 стръка магданоз;
1 1/2 ч.ч.карфиол;
1 бр.яйце;
1 ч.ч. кисело млеко;
сол;
олио;


Сваряваме в подсолена вода патешките бутчета,след което ги обезкостяваме и нарязваме/накъсваме/на дребно.Доливаме вода в бульона докато достигне 2,5л..Прибавяме към бульона месото,наситнения кромид,нарязаните на ситно зелени стръкове и настърганите моркови и картоф.Пускаме пилешкото бульонче и карфиолените розички,подправяме с 2-3с.л.олио.
Варим супата за около 1 час като 10 мин.преди да изключим котлона пускаме фидето.Застройваме със сместа от кисело млеко и яйце.
Прекрасна супичка!

"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...