неделя, 9 юни 2013 г.

ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА В ГЪБЕН СОС



продукти:

500 гр.телешка кайма;
2 стр.пресен лук;
1 стр.пресен чесън(само зелената част);
2 бр.яйца;
3-4 стр.магданоз;
черен пипер;
сол;

200 гр.гъби;
4 с.л.брашно;
30-40 мл.олио;
3-4 скил.чесън;
3 с.л.кисело млеко;
сол;

Омесваме телешката кайма хубаво с наситнените пресен лук и чесън.Чукваме двете яйца и овкусяваме с подправките.Оставяме каймата да почине за половин-един час.
От каймата оформяме парти кюфтенца,големи колкото орех.Нареждаме ги в тавичка,покрита с домакинска хартия и печем до готовност на 180С.
В загрятото олио запържваме гъбените филийки.Когато вече са леко порозовяли ги поръсваме с брашното,което разбърквайки препичаме.На тънка струйка сипиваме студена вода като не спираме да разбъркваме,за да стане гладка консистенция.На първо време получаваме рядък сос,който посоляваме и овкусяваме с нарязани чеснови скилидки и пресно смлян черен пипер.Прибавяме и киселото млеко.Оставяме на тих огън да се сгъсти гъбеният сос.
Върху ароматния сос разпределяме кюфтенцата и поднасяме.

"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...