събота, 4 февруари 2012 г.

ОРИЗОВИ КЮФТЕТА вид:1





продукти:


200 гр.ориз;
1 гл.кромид лук;
2-3 бр.печена чушка;
2 бр.биренки/македонска наденица/;
1/2 вр.магданоз;
1ч.л.черен пипер;
2 ч.л.морска сол;
1ч.л.куркума;

3 бр.яйца;
брашно;
олио;

Почистваме , измиваме ориза и заедно с нарязания лук  ги заливаме с 600 мл.вода.Посоляваме със солта и сваряваме до готовност.Оризът трябва да поеме цялата течност и го оставяме да изстине.
Нарязваме печената чушка и магданоза.Объркваме ги хубаво заедно с ориза като овкусяваме сподправките.
Нарязваме биренката/обелена/ на шайби с дебелина 1-1,5 см..
Вземаме от оризовата смес ,слагаме парче колбас и покриваме с ориз.Оформяме кюфтенцето като леко преплескваме.
Пържим в добре загрято олио като първо овалваме в брашно,а после потапяме в разбитите яйца.


ЩРУДЕЛ



продукти:


500 гр.готови кори;
1 кг.ябълки;
1 ч.ч,захар;
1/2 ч.ч.орехови ядки;
1/2 ч.ч.галета;
1 с.л.канела/равна/;
4-5 бр.карамфилче;
100 мл.олио;

пудра захар;

Настъргваме ябълките и ги объркваме с галетата и нарязаните орехови ядки.Счукваме в хаванче карамфилчетата и заедно с канелата и захарта ги прибавяме към ябълките.
Корите за баница се разтварят и разрязваме на две равни половини.Вземаме едно листче,прегъваме на две поръсваме с лъжичка от олиото.Разпределяме от плънката и завиваме на  рулце.Така повтаряме с останалите кори.Печем щруделите в намазнена тавичка на 180 градуса като отгоре с четка разпределяме останалото олио.
Когато поизстинат поръсваме с пудра захар.


ЗДРАВОСЛОВНИ ТРИЪГЪЛНИЧЕТА

продукти* 1 ч.ч.овесени ядки(предварително запечени) ;1/2ч.ч.заоечени орехови ядки(начупени или накълцани) ;1шепа стафиди;50 гр.крав...