събота, 6 септември 2014 г.

ОБЪРНАТ ПРАСКОВЕН КЕКС


продукти:

2 бр.яйца;
1/2 ч.ч.пресно млеко;
1 с.л.канела;
1/2 ч.л.олио;
1 ч.ч.захар;
2 ч.ч.брашно;
10  гр.бакпулвер;

2-3 бр.праскови;
3-4 с.л.кристална захар;
5-6 с.л.начупени ядки(бадеми;лешници;орехи);
шоколад;

Добре разбиваме бакпулвера в пресното млеко.Прибавяме захарта,канелата и олиото.Чукваме двете яйца и лека-полека приобщаваме и брашното.След кратко разбъркване сместа за кекса е готова.

На дъното на  тавичката която сме избрали поръсваме супените лъжици захар и ядки.Подреждаме парченцата праскова(аз реших да са дребни кубчета) и заливаме с кексовата смес.

Печем на 170С.Проверяваме готовноста с дървено шишче.
Преди да обърнем сладкиша оставяме да поизстине.
Поднасяме с настърган шоколад.



НА СЕЛО:ДОМАТИ КОНСЕРВА


продукти:

добре узрели домати;
босилек;
целина;
сол;
мед;

Това е зимнината,която е задължителна за нашия дом.
За този вид консерва никога не използваме  домати тип "буренца",а само салатни сортове и то ако са от розовите най-добре.

Белим доматите без да ги попарваме,а с леко претриване с опакото на ножа.
Във всеки буркан се слага кервиз и босилек.Солта и меда се слага на вкус при напълването на буркана с домати.


Варим 25 мин.след завирането на водата.

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...