вторник, 28 март 2017 г.

ПРОЛЕТНА КРАСНОВСКА ГОЗБА

Моята майка е родена и израстнала в прекрасното с.Красново ,в подножието на Средна гора и тази гозба я знам от нея,споменавайки,че е първата пролетна манджичка ,която се е приготвяла в нейното детство....Разбира се ако се е намирало и прясно агнешко месце задължително е правило "компания" на вкусните лапад и коприва :)


продукти:

2-3 стиски лапад;
2-3 стиски коприва;
2-3 вр.пресен лук;
2 стр.пресен чесън;
1 ч.л.червен пипер;
50-100 мл.доматен сок;
сол;
олио;

за гарниране (по желание):
извара/сирене/пържено,бъркано яйце;


Лапада и копривата се измива и нарязват.
Заедно с едро нарязаните лук и чесън зеленчукът се задушават в мазнината и малко водичка....
Посоляваме и опеперяваме!
Добавяме доматения сок и вода ако е нужно...Ястието имайте предвид,че трябва да е във вида"на мазнина"!
Сервираме и се радваме на вкусното "просто"ястие....
Ако прецените гарнирайте с избран вариант!



"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...