понеделник, 3 април 2017 г.

СЕЛСКИ ХЛЯБ С ЦАРЕВИЧЕН ГРИС


продукти:

800 гр.бяло брашно;
1 ч.ч.царевичен грис;
2 пак.суха мая;
1 с.л.сол;
1/2 с.л.захар;
5 с.л.олио;

топла вода;

От брашното оставяме 1 с.л.за поръсване....
Пресяваме брашното със солта.Поръсваме с маята,гриста и захарта.Добавяме и олиото.Сипвайки вода омесваме меко нелепнещо тесто,което с ръце оформяме на дебел фитил,който пак с ръце преплескваме на правоъгълник.Навиваме и поставяме в тавата за печене,която предварително сме постлали с хартия,върху която разпределяме 1 с.л.олио.


Поставяме тестото и поръсваме с лъжицата брашно,оставена за целта.
Вкарваме във фурната,загрята на 50С и изчакваме да удвои размера си.
Печем на 160С до готовност...трябва при почукваме да издава "кухи"звуци :)
Прекрасен хляб,достоен и за крале.....


"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...