понеделник, 26 декември 2011 г.

ЩРУДЕЛ С ТИКВА И ЯБЪЛКА

продукти:
500 гр.бутер тесто;
300 гр.тиква;
500 гр.ябълки;
100 гр.стафиди;
100 гр.орехи;
50 мл.растителна сметана;
150 гр.захар;
100 гр.маргарин;
100 гр.обикновени бисквити;
2с.л.мандариново пюре;
2 с.л.канела;

пудра захар /за поръсване/;

Разстапяме маргарина.

Прибавяме нарязаната на кубчета тиква и задушаваме за около 20 мин.

Като омекне тиквата при нея пускаме кубчетата ябълка и стафидките.

След около 10 минутки и ябълките вече би трябвало да са поомекнали и поръсваме с орехите,канелата и мандариновото пюре.

Дърпаме уханната смес от котлона за да поизстине.Прибавяме захара и сметаната./Ако Ви се стори че е малко рядичка може на натрошите вътре 100гр.обикновени бисвити/
Нарязваме бутер тесто на квадратчета.Слагаме от вече изстиналата плънка в единия край и навиваме.В тавичката нареждаме през малко разстояние щтруделчетата.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 мин. докато порозовеят.
Като изстинат поръсваме с пудра захар. 


КАРАМЕЛЕНИ КАРТОФИ

продукти:

1 кг.картофи;
150 гр.захар;
100 гр.маргарин;
2 с.л. ябълков оцет;
сол;

Обелените и нарязани  картофи,сваряваме в подсолена вода.Изцеждаме ги от течноста.
Разтапяме маргарина в дълбок тиган и прибавяме захарта докато се карамелизира.Постепенно овъргалваме картофите в карамела и прибавяме ябълковия оцет.Дърпаме от котлона .
Много сполучлива рецепта,която може да е както гарнитура на свинско:) така и основно ястие.

ГЪБЕНИ СЪРМИ В ПЕЧЕНА ЧУШКА

продукти:

400 гр.гъби печурки /бланширани или консерва/;
400-500 гр. печени пиперки /консерва/;
2 гл.кромид-лук;
3 ск.чесън;
100 мл.растителна сметана;
сол;
черен пипер;
олио;
брашно и грис /за овалване/;

Нарязваме на ситно лука и го запържваме в 3-4 с.л. олио.
Като се избистри прибавяме гъбите ,наситнените скилидки чесън

и запържваме 5-6 мин.,след което изсипваме сметаната.Посоляваме и оставяме на котлона за още десетина минути докато се сгъсти сместа.Дърпаме съда от котлона и посоляваме със солта и черния пипер.Оставяме сместа да поизстине.
Отваряме една печена чушка,слагаме от гъбената смес в единия край и навиваме на рулце.По този начин навиваме и останалите <сърмички>.
В намаслена тавичка нареждаме една до друга оваляните първо в брашно и  после в грис сърми.Поръсваме върху им мазнинка/олио/ и печем във фурната за 15 минути на 160-180 градуса.

ЛАПАД С ОРИЗ И ОРЕХИ

продукти:

300 гр. лапад /замразен/;
300 гр.ориз/кръгъл/;
80 гр.орехови ядки;
150 мл.олио;
1 гл. лук;
1 1/2 с.л. сол;
1/2 с.л.черен пипер;
1/2 с.л.червен пипер;
сух джоджен;

В по-дълбок тиган сипваме част от олиото и го загряваме на котлона.Запържваме до избистряне лука ,прибавяме ориза и разбъркваме 3-4 минути преди да включим към сместа и лапада.Оставяме на котлона за още 4 мин. и го изключваме като прибавяме и едро начупените орехи.Овкусяваме сместа със солта,джоджена ,черния и червения пипер.Разпределяме сместа в подходяща тавичка,изсипваме останалото олио и вода/в съотношение с ориза 3/1/.
Печем до готовност на 180 градуса.


Пита с бакпулвер и пара

продукти:

500 гр.бяло брашно;
1 бакпулвер;
100 мл.олио;
1/2 с.л. сол;
1 с.л. захар;
1/2 лимон /сока/;

вода;

Изсипваме 2/3 от брашното в по-дълбок съд и правим кладенче,в което погасяваме бакпулвера с лимоновия сок.Прибавяме захарта,солта и олиото.Постепенно започваме да сипваме хладка водичка докато стане лепкаво гъсто тесто. Измесваме с останалото брашно като слагаме паричката вътре.
Готовото меко тесто оставяме за час-час и половина да отдъхне.
Отделяме малко от тестото за украса на питката,а останалото тесто разстиламе в намазнена малка тавичка.Правим украсата по наш избор.Намазваме с малко олио и слагаме в загрятата фурна.
Печем 30-40 минути на вентилатор на 160-180 градуса като преди да изкараме питата проверяваме с клечка за зъби.


Честита Коледа!

Това е най-любимият ни семеен  празник,вярвам че и за Вас е толкова съкровен.Правим подготовка за рекапитулацията на постигнатото,която ще представим в навечерието на новата година .Правим списък на нови мечти и стремежи и чертаем пътя за тяхното постигане.Смирени сме!По-добри сме!
Събрали сме се всички домашни и като малки деца всеки вътре в себе си очаква да разбере дали е бил послушен и дали дядо Коледа му е подготвил подарък :)
Боже,колко невинност има във всеки от нас,независимо кой на <колко * 32>е , както пее Богадана Карадочева в една от песните си:)
Обичам миризмата на Бъдни вечер и на Коледа!
Обичам топлината която ме обгръща в тези дни!
Тайно се  надявам тази топлина да я съхранят и нашите деца,съответно за техните домове и деца.
Амин!
Ще Ви предложа няколко рецепти от таз годишната ни трапеза на Бъдни вечер,надявам се да ги пробвате,а аз гарантирам за вкуса:)

"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...