четвъртък, 15 март 2012 г.

ПАРЛИВИ ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА


продукти: за около 13-14 бр.

500 гр.кайма/смес/;
1 бр.яйце;
5 с.л.кисело млеко;
1 ч.л.сода за хляб;
1 1/2 с.л.сол;
2 ч.л.черен пипер;
1 вр.пресен лук;
2 филии хляб;
1 с.л. лют червен пипер;

5 с.л.брашно;
5 с.л.галета;
олио;

Омесваме каймата с погасената в киселото млеко сода за хляб,яйцето,наситнения пресен лук и подправките.Прибавяме наронените и навлажнени филийки хляб.Оставяме каймата в хладилника за 3-4 часа,хубаво да се отпуснат ароматитите.
Пържим кюфтенцата в сгорещено олио,предварително оваляни в сместа от брашно и галета.

КАРТОФЕНИ СУФЛЕТА С КОПЪР



продукти:

1 кг.картофи;
2 бр.яйца;
2 ч.л.сол;
1 с.л.сух копър;
50 мл.зехтин;
1 малка глава кромид-лук;

Сваряваме обелените картофи в подсолена вода.
Готовият зеленчук настъргваме и подправяме със солта,зехтина,копъра и наситнения лук.Чукваме двете яйца и объркваме хубаво сместа.
Разпределяме във формички за мъфини/по-големи и за предпочитане да са силиконови/.

Печем на 180С за 30-35 мин.
Прекрасна гарнитура или основно ястие са тези суфленца...препоръчвам Ви ги горещо.

ПОСТНА ПИТА



продукти:
1 кг.брашно/приблизително/;
22 гр.пресна мая;
1 с.л.сол;
1 с.л. захар;
6 с.л.олио;
500 мл.топла вода/приблизително/;
белени слънчогледови семки/по желание/;

за намазване:
1 с.л. мед;
1с.л.олио;
1 с.л.вода;

Пресятото брашно омесваме с натрошената мая,солта,захарта,половината олио и топлата водичка.Получаваме едно меко и еластично тесто,което оставяме настрани ,покрито с кърпа да отпочине за около 10-15 минути.
Разделяме тестото на 3 равни и 1 по-голяма топка.
Най-голямата топка слагаме в центъра на тавата за печене /най-добре в тортена форма с подвижен страничен ринг/.
Трите топки тесто разсточваме на кори.Всяка от тях намазваме с остатъка от олиото.Слагаме ги една върху друга и навибаме на руло,което нарязваме на парченца с дебелина около 2-3 см.Нареждаме ги около средата-полегнали.Поръсваме със семкитекато леко ги претискаме да позалепнат.
Прдварително загряваме фурната на 50 С .Мушкаме питата в топлата печка и оставяме за около 15 минутки да се понадигне.Увеличаваме градусите на 170 и печем до готовност.
Готовата пита намазваме със сместа от вода,мед и олио.


"ЛЕК СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ДЖАНКИ"

състав: блат: 1ч.ч.вода;1/2ч.ч.олио;250гр.кафява захар;1яйце;1ч.ч.орехови ядки;1/2ч.ч.сода за хляб;1с.л.течна ванилия;около 2ч.ч.брашно; зал...