четвъртък, 8 март 2012 г.

ПИТКА С БОСИЛЕК И ЧУБРИЦА



продукти:


500 мл.айран;
20 гр.мая /пресна/;
5 с.л.зехтин;
1 с.л.оцет;
2 ч.л. сол;
1 ч.л.захар;
2 яйца/1 жълтък е за намазване/;
50 гр.меко краве масло;
брашно около 700-800 гр.;

сух босилек;
ронена чубрица;

1с.л.белено тиквено семе;
1ч.л.едра сол;

Правим кладенче в брашното.Чукваме яйцата като единия жълтък оставяме настрани,той ще ни трябва за намазване на питката.Натрошаваме маята,прибавяме солта,захарта,оцета и 3-те с.л.зехтин .Омесваме средно меко тесто,което разточваме на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см..Мажем тестото с мекото масълце,поръсваме с ароматните подправки и навиваме на руло.
Разрязваме рулото по дължина и увиваме на спирала,която поставяме в тавичката за печене,чието дъно сме покрили предварително с хартия.Включваме фурната на 80 градуса и мушкаме питката на топличко,за да втаса.Когато удвои обема питката намазваме със смес от жълтъка и останалите 2 с.л.зехтин.Поръсваме с предварително счуканите едра сол и тиквени семки.
Печем на 180 градуса до готовност.

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...