четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Зеленчукова супа с камембер

200 гр.бяло зеле;
100 гр.броколи;
2 бр. картофи;
2 бр. моркови;
1 м.гл.кромид-лук;
100 гр.камембер;
3-4 бр.печурки;
1 кремвирш :);
2бр.зеленчуков бульон;
20-30 мл.олио;
черен пипер;
сол;
магданоз;
1 лимон/изцеден/;
1 яйце;

В  1 1/2 л.вода със съответното количество олио сваряваме наситно нарязано бялото зеле,моркови,картофи,лук и печурки.Във тенджерата пускаме и бульоните и солта.Малко преди пълната готовност на картофа прибавяме сиренето и розичките броколи  и тъй като не обичам крайностите излизам от рамката <зеленчукова>и включвам нарязания кремвирш.Оставяме на котлона за още 5 мин..Дърпаме супата настрани и застройваме на тънка струйка със сока от лимона и яйцето,които предварително сме разбили добре.
При сервиране поръсваме с черен пипер и магданоз.

Тази супа е един добър избор за трапезата през зимните дни и вечери,независимо от това дали е с кремвирш или не:).
Надявам се да Ви допадне!

Дип от ядки

50 гр.сурови орехови ядки;
50 гр.сурови бадеми;
100 мл.олио/зехтин/;
4 стръка магданоз;
1 лимон/сокът/;
4 скилидки чесън;
1ч.л.сол /равна/;

Гореизложените съставки,вкупом слагаме в дълбок съд и пасираме до сгъстяването на сместа.
Този дип е подходящ като добавка към различни салати,но и самостоятелно съществуване върху препечена филийка е уникално вкусно изживяване.

БОБ С ПРЯСНО МЛЯКО

продукти:500гр.стар фасул;1морков;1гл.стар кромид;3 кисели краставички;сол;джожден(сух или комбинация от сух и пресен) ;150-200мл.прясно...