четвъртък, 29 януари 2015 г.

ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА СЪС СМЕТАНОВ СОС


Това ми предложение не е от трудоемките,така че спокойно може да се приготви след работа,но пък е от много вкусните,така че заслужено бихте могли да го сервирате при специален повод........
Добър апетит:)!

продукти:

500 гр.телешка кайма;
1 гл.кромид лук;
1 бр.яйце;
сол;
бял пипер;

***сос:
300 гр.заквасена сметана;
150 мл.сметана за готвене;
сок на 1 лимон;
индийско орехче;
чесън на прах;
бял пипер;
сол;

Подправяме каймата със солта и пипера.Прибавяме настъргания кромид и яйцето.Хубаво омесваме сместа и я прибираме на хладно за половин-един час най-малко.
Оформяме кюфтенца с големината на топка за голф,леко приплескваме и печем на сух оребрен тиган.
В съд изсипваме течната сметана и много хубаво я разбиваме със заквасената(аз ги разбих с тел,но бихте могли да използвате миксер).Подправяме с щипка-две индийско орехче,чесън,пипер и сол.
На слаб огън сгъстяваме соса като към края добавяме и лимоновия сок.
Поднасяме с поръска от пресен магданоз.




СОЛЕН КЕКС С ПРАЗ И ЛУКАНКА

продукти:2 яйца, 200гр.кисело мяко, 1/2ч.л.сида за хляб, 2-3 кисели краставички, 150мл.олио,1с.л.смляна,градинска чубрица, 100 гр. лукан...